Новости проекта
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

Кісламалочныя прадукты ў харчаванні дзяцей

Дата: 19 июня 2023 в 12:17
Автор: Черток О. К.


Кісламалочныя прадукты - гэта важная частка рацыёну падрастаючага карапуза. Аднак, у апошнія гады моцна перагледжаны рэкамендацыі па ўвядзенні гэтых прадуктаў у Харчаванне дзіцяці. Справа ў тым, што было даказана негатыўнае ўздзеянне на арганізм дзіцяці ранняга ўвядзення (да 8 месяцаў) у рацыён кефіру і іншых кісламалочных напояў, тварагу і суцэльнага малака.

Гэтыя прадукты харчавання з'яўляюцца "неадаптированными", гэта значыць іх бялковы, тлушчавы і вугляводны кампаненты, а таксама колькасць соляў і вітамінаў не адпавядаюць цалкам патрэбам драбкі, як напрыклад грудное малако або адаптаваная сумесь. Таму, у харчаванні маляняці такія прадукты павінны з'яўляцца, калі стрававальны тракт і ферментныя сістэмы, а таксама ныркі, гатовыя да прыёму падвышанай колькасці бялку, соляў і арганічных кіслот. Гэта тэрмін з 8-9 месячнага ўзросту. Да гэтага тэрміну увядзенне кісламалочных прадуктаў не рэкамендавана. Больш за тое, Увядзенне тварагу часам рэкамендуецца адкласці на тэрмін 9-12 месяцаў. Тады гэтыя прадукты ў поўнай меры выявяць свае карысныя якасці.

Звычайна першымі ў харчаванні малога прыкладна ў 8-9 месяцаў з'яўляюцца кефір або биолакт (салодкая кісламалочная сумесь на аснове асаблівых заквасак), да года не рэкамендуецца перавышаць аб'ём кефіру ў 200 мл.затым можна пазнаёміць драбок з тварагом, прыкладна ў 9 месяцаў, аднак, тварог багаты бялком, а яго лішак шкодны для нырак малога, таму порцыю тварагу пачынаюць з 30 г да года паступова павялічваючы яе да 50-60 г. пасля года дапушчальна есці ў дзень не больш 70-100 г тварагу.

З натуральным ёгуртам без дабавак можна знаёміцца ў 9-10 месяцаў, аб'ём яго таксама як і кефіру складае 200 мл.

Звычайна тваражкі прапануюцца на падвячорак або на вячэру, раніцай ці днём іх лепш не даваць, а вось ёгурт можна есці раніцай, днём ці на падвячорак, кефір рэкамендуецца даваць на ноч. Калі вы даяце дзіцяці кісламалочны напой з цукрам – пасля яго прыему неабходна прапаласкаць рот.

З чым спалучаюцца дзіцячыя кісламалочныя прадукты, з якім харчаванне катэгарычна нельга даваць кісламалочныя прадукты?

Кісламалочная прадукцыя выдатна спалучаецца з фруктовымі пюрэ і суцэльнымі садавінай.

Звычайна іх можна спалучаць у адзін прыём ежы - так павышаецца харчовая каштоўнасць і засваенне абодвух відаў прадуктаў. Таксама можна спалучаць іх і са зёлкавымі і агародніннымі прыкормамі-кашамі, крупянымі гарнірамі, агародніннымі і крупянымі супамі. Нядрэнным падвячорак з'яўляецца кісламалочны напой з булачкай або печывам. Гэта спалучэнне вугляводаў, бялку і дастатковай колькасці вадкасці-ён дае пачуццё насычэння і невысокую каларыйнасць.

Не варта спалучаць у адзін прыём ежы кісламалочныя прадукты з вадзяністымі гароднінай-свежымі памідорамі і агуркамі, яны могуць паслабіць. З-за вялікай колькасці бялку тварог не рэкамендуецца спалучаць з прыёмам мясных або рыбных страў, лішак бялкоў з абодвух відаў прадуктаў можа выклікаць збой у працы нырак.

Які % тлустасці павінен быць у кісламалочным дзіцячым харчаванні? Як адсачыць якасць кісламалочнай прадукцыі, тэрміны захоўвання?

Звычайна ў харчаванні дзяцей выкарыстоўваецца 2.5% кефір, а вось ёгурты могуць быць рознай тлустасці - усё залежыць ад іх якасцяў – ёсць пітныя ёгурты, яны менш тоўстыя і больш вадзяністыя, ёсць глейкія ёгурты, яны прыгатаваныя шляхам папярэдняга згушчэння, а пасля гэтага ўжо заквашивания малака.

Акрамя таго, важна - які гэта ёгурт - яны дзеляцца на малочныя, сметанковыя і сметанковае-малочныя, а адпаведна ім падзяляецца і тлустасць – малочныя ёгурты маюць тлустасць да 4.5%, падзяляючыся на нятлустыя. дыетычныя-0.1%, паўтлустыя ад 1.5 да 2.5%, і класічныя-ад 2.5 да 4.5%. Малочна-сметанковыя ёгурты маюць тлустасць ад 4 да 7%, а сметанковыя 10% і больш. У харчаванні дзяцей да года дастасавальныя толькі малочныя ёгурты сярэдняй і класічнай тлустасці. пасля года дапушчальныя ўсе ёгурты, карме абястлушчанага.

Для дзіцячага харчавання дастасавальныя толькі "жывыя" прадукты, узбагачаныя мікраарганізмамі, і якія маюць кароткія тэрміны захоўвання - у сярэднім кефір і кісламалочныя напоі захоўваюцца ад 5-7 да 10-14 сутак, калі ўпакоўка ў іх адмысловая (тетрапак). Тварог звычайна захоўваецца ў пластыкавых кантэйнерах або шкляначках.

Строга выконвайце тэрміны прыдатнасці, цэласнасць упакоўкі і звяртайце ўвагу на знешні выгляд. Ўздутая, шчыльная або пашкоджаная ўпакоўка кажа аб недабраякаснасці прадукту. І нават пры цэласнасці ўпакоўкі, калі вы адчулі непрыемны або празмерна рэзкі пах, колер прадукту вас бянтэжыць - такі тварог ці кефір лепш не даваць дзіцяці. Захоўваць усе кісламалочныя прадукты можна толькі ў глыбіні халадзільніка або асобнай паліцы, там, дзе тэмпература пастаянна падтрымліваецца не вышэй 2-6 градусаў цяпла. Нельга захоўваць дзіцячыя тваражкі ці кефір ў дзверцах халадзільніка!

Якім дзецям катэгарычна забаронена даваць кісламалочныя прадукты?

Спектр супрацьпаказанняў для прыёму кісламалочных напояў невялікі-цяжкія захворванні нырак, ранні ўзрост да 7-8 месяцаў. Пры абменных хваробах і парушэнні працы нырак нельга есці шмат тварагу, каб не выклікаць павышаную нагрузку бялком. Акрамя таго, асцярожнасць варта праяўляць пры парушэннях абмену фосфару і кальцыя. Асцярожнасць трэба праяўляць у алергікаў-пры выяўленай алергіі на бялок каровінага малака пад забарону трапляюць сліўкі. сыр і тварог. Кісламалочныя прадукты-кефір, ёгурт і биолакт звычайна маюць у сваім складзе часткова разламаныя вавёркі, таму менш алергены.

Якія праблемы харчавання можна вырашыць з дапамогай кісламалочных прадуктаў?

Кісламалочная прадукцыя - гэта цэлая аптэка ў халадзільніку. Спектр карыснага дзеяння залежыць ад мікраарганізмаў у складзе-асноўныя эфекты:

  • аднадзённы кефір слабіць крэсла, так як у ім вельмі мала яшчэ малочнай кіслаты, двух-трохдзённы, за кошт павышэння адсотка кіслотнасці – мацуе. На гэтай уласцівасці грунтуецца лячэбны эфект пры завалах або паносах;
  • кісламалочныя прадукты актывуюць перыстальтыку, стымулююць апетыт, павышаюць актыўнасць ферментаў печані і падстраўнікавай залозы;
  • яны станоўча ўплываюць на мікрафлору кішачніка, натуральным чынам нармалізуючы яе, а значыць ухіляючы дыскамфорт у стрававальным тракце, метэарызм (газы кішачніка);
  • за кошт усяго вышэйпералічанага яны стымулююць кішачны імунітэт, і значыць і ўсю імунную сістэму ў цэлым, дазваляючы менш хварэць;
  • гэтыя прадукты дазваляюць змагацца з рахітам і анеміяй. паляпшаючы ўсмоктванне ў кішачніку кальцыя, вітаміна Д і жалеза;
  • акрамя таго, яны ўтрымліваюць у сваім складзе шмат вітамінаў і біялагічна актыўных рэчываў, што нармалізуе ўсе віды абмену дзіцяці, змагаецца з гіпавітамінозам, гіпатрафіяй, алергіяй;
  • дапамагаюць хутчэй выводзіць з арганізма лекі, паказаныя пры лячэнні антыбіётыкамі, супрацьзапаленчымі і іншымі прэпаратамі.

Часта вытворца паказвае на ўтрыманне ў харчаванні прабіётыкау і прэбіётыкау. Ці ёсць яны ў дзіцячым харчаванні і якую "функцыю" яны выконваюць?

Указанне на ўпакоўцы "змяшчае пра - і прэбіётыкі", гэта рэкламны ход, які дазваляе вылучыць сваю прадукцыю з усіх і зрабіць яе даражэй. Справа ў тым, што сам па сабе любы кісламалочны напой утрымлівае ў сваім складзе і тыя, і іншыя першапачаткова.

Прабіётыкі - гэта рэчывы. якія дазваляюць мікрафлоры расці і размнажацца, у кішачніку гэтым займаецца абалоніна і вугляводы, дадаткова звонку ў асноўным не патрабуецца нічога. У кісламалочных прадуктах ўтрымліваюцца ўсе неабходныя для падтрымання жыцця карысных мікробаў кампаненты без іх дадатковага ўзбагачэння.

Прэбіётыкамі ж называюць як раз карысныя мікраарганізмы-звычайна гэта бифидо-або лактобакцеріі. Так што-биокефир, бифилин або ацидолакт смела можна пазіцыянаваць як узбагачаны Прабіётыкі. і гэта будзе чыстай праўдай!

Ёгурты і пітныя ёгурты: яны ёсць з рознымі дадаткамі (ягадамі) і фруктозай. Ці можа ў дзіцяці быць алергія на гэтыя дадаткі (напрыклад, калі ёгурт з трускаўкай, а ў дзіцяці на яе алергія)?

Па стандартах у харчаванні дзяцей ранняга ўзросту забароненыя штучныя дадаткі, фарбавальнікі, араматызатары і кансерванты. Таму, усе дадаткі ў ёгурты для дзяцей да трох гадоў маюць натуральную аснову. Натуральна, калі маляня алергік – дадаткі з'яўляюцца для яго небяспечнымі, і калі ў яго бывалі высыпанні, напрыклад, на трускаўку, клубнічны ёгурт таксама трапляе пад забарону. А ідэальным з'яўляецца ўжыванне ёгурта без дабавак, у спалучэнні з свежэпрыготаўленный пюрэ з звыклых для малога садавіны ці ягад. Усе кісламалочныя прадукты з фруктовымі напаўняльнікамі рэкамендуецца даваць маляню з года.
Падсалодвальнікаў (глюкоза, фруктоза ці звычайны цукар) у кісламалочнай прадукцыі для дзяцей таксама могуць выклікаць алергічныя рэакцыі – таму перавагу трэба аддаць натуральным прадуктам без цукру.

Дзіцячыя тваражкі, ці можна іх замяніць абястлушчаным тварагом і дадаць туды "салодкія" дадаткі? Чаму?

Не, нельга. Дарослы тварог падрыхтаваны са звычайных малочных прадуктаў і непрыдатны для харчавання дзяцей. Па-першае, у ім бялковы кампанент занадта грубы для далікатнага стрававання драбкі, гэта будзе нагружаць і кішачнік, і ныркі, якія выводзяць лішкі бялку. Па-другое. падрыхтоўка тварагу можа не адказваць нормам мікрабіялагічнай бяспекі і ён можа ўтрымліваць шкодныя мікробы. Асабліва калі яго прадаюць на рынках, дзе ён доўга захоўваецца без халадзільніка.

Многае рыхтуюць у хатніх умовах кефір і ёгурты. Ці можна яго даваць малянятам да 1 года?

Сучасныя кухонныя прылады (йогуртницы, параваркі або мультиварки) дазваляюць прыгатаваць кефір або ёгурт для дзіцяці дома. Для гэтага неабходная закваска-гэта звычайна гатовы ёгурт або кефір з малочнай кухні ці сухія закваскі з аптэкі. Нельга карыстацца закваскай, якую дала сяброўка ці бабулі, яны могуць замест карысных ўтрымліваць небяспечныя мікробы.

Такія прадукты неабходна рыхтаваць на адзін раз, не падвяргаць захоўванню і пры іх падрыхтоўцы выконваць меры засцярогі старанна мыць і стэрылізаваць посуд і ёмістасці. Даюць хатнія стравы малым з 10-12 месяцаў.

З якога ўзросту можна даваць дзіцяці старэй 1 года "дарослыя" кісламалочныя прадукты (кефір, тварог, ёгурт).

Акрамя вышэйпералічаных прадуктаў, у краме яшчэ ёсць такія кісламалочныя прадукты як айран, тан, кумыс, мацони. Ці можна іх даваць дзецям пасля 1 года?

Любыя дарослыя напоі падрыхтоўваюцца з звычайнага малака, таму яны не падыходзяць для харчавання дзяцей ранняга ўзросту (да трох гадоў) і не збалансаваны пад патрэбы дзіцяці. Калі на ўпакоўцы не варта пазначэнне «рэкамендавана з ... месяцаў « ці "для дзяцей ранняга ўзросту", гэта аўтаматычна перакладае іх у разрад» дарослай " прадукцыі, там могуць быць стабілізатары, кансерванты. штучныя дабаўкі і гэтая прадукцыя дапушчальная ў харчаванні з трох гадоў.

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.