Новости проекта
С Новым годом и Рождеством!
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

Харчаванне і пітны рэжым у летні перыяд

Дата: 14 июня 2023 в 14:08
Автор: Черток О. К.

Асаблівасці арганізацыі харчавання і пітнога рэжыму ў летні перыяд

Изображение

У летні аздараўленчы перыяд важна забяспечыць сістэму мер, накіраваную на якасць арганізацыі рацыянальнага, збалансаванага харчавання, які забяспечвае арганізм дзіцяці ўсімі неабходнымі яму харчовымі рэчывамі (вавёркамі, тлушчамі, вугляводамі, вітамінамі, мінеральнымі солямі) і энергіяй. Для забеспячэння бяспекі харчавання выхаванцаў ва ўмовах функцыянавання розных формаў арганізацыі дашкольнай адукацыі неабходна ўдзяляць увагу не толькі якасці прадуктаў, якія паступаюць на харчблок, але і ўмовам, тэрмінам іх захоўвання, выкананню патрабаванняў да тэхналогіі прыгатавання гатовых страваў, тэрмінам прыдатнасці і ўмовам захоўвання.
Прыкладныя двухтыднёвыя рацыёны павінны распрацоўвацца з улікам сезоннасці. У летні перыяд перавага аддаецца свежай гародніне, садавіне, сокам. У мэтах прафілактыкі недастатковасці вітамінаў і | мінеральных рэчываў ва ўстановах дашкольнай адукацыі штодня праводзіцца З-вітамінізацыя | дзённага або сутачнага рацыёну (супаў або напояў) з разліку колькасці аскарбінавай кіслаты на порцыю згодна з устаноўленым нормам харчавання. З-вітамінізацыя дзённага або сутачнага рацыёну праводзіцца медыцынскім работнікам або іншай упаўнаважанай асобай (шэф-кухар, повар) у парадку, вызначаным патрабаваннямі прававых актаў. З-вітамінізацыя ўзвараў праводзіцца пасля іх астуджэння да тэмпературы 12 ° C - 15 ° C, перад раздачай ежы.
Пры З-вітамінізацыі кісялёў аскарбінавую кіслату ўводзяць у крухмальную муку. У выпадку атрымання дзецьмі полівітамінных або вітамінна-мінеральных комплексаў З-вітамінізацыя дзённага або сутачнага рацыёну не праводзіцца, калі ўтрыманне вітаміна З у дадзеных комплексах забяспечвае не менш за 80% сутачнай патрэбнасці ў ім выхаванца. Падагрэў З-вітамінізаваных страў не дапушчаецца.
Для арганізацыі якаснага рацыянальнага харчавання выхаванцаў неабходна: забяспечыць энергетычную каштоўнасць сутачных рацыёнаў харчавання, якія адпавядаюць энергатратам дзяцей; максімальна разнастаіць і збалансаваць рацыён па ўсіх заменных і незаменных харчовых фактарах, уключаючы вавёркі і амінакіслоты, харчовыя тлушчы і тоўстыя кіслоты, вітаміны, мінеральныя солі і мікраэлементы, а таксама мінорныя кампаненты ежы (флавоноіды, нуклеатыдаў і інш.); выкарыстоўваць тэхналагічную і кулінарную апрацоўку прадуктаў і страў, якая забяспечвае іх высокія смакавыя якасці і захаванасць зыходнай харчовай каштоўнасці; улічваць індывідуальныя асаблівасці выхаванцаў (у тым ліку непераноснасць імі асобных прадуктаў і страў); забяспечыць санітарна-гігіенічную бяспеку харчавання (выкананне адпаведных санітарных патрабаванняў да стану харчаблока, пастаўляемых прадуктаў харчавання, іх транспарціроўцы, захоўванні, прыгатаванні, раздачы страў і інш.).
У летні час адмысловая ўвага неабходна надаць арганізацыі пітнага рэжыму, т. да. падчас спякоты запатрабаванне ў вадкасці ў дзіцяці істотна павялічваецца. Для арганізацыі пітнога рэжыму выхаванцаў выкарыстоўваецца негазаваная пітная вада прамысловай вытворчасці, фасаваная ў ёмістасці, або кіпячоная, якая захоўваецца не больш за 6 гадзін. Пітная вада павінна быць даступная дзіцяці на працягу ўсяго часу яго знаходжання ва ўстанове дашкольнай адукацыі. Пітная вада выносіцца на вуліцу, разліваецца ў аднаразовы посуд ці посуд індывідуальнага карыстання па просьбе дзяцей

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.